Skolen blev grundlagt i 1995 af de visionære filmskabere Lars von Trier og Thomas Vinterberg. Dogme 95 har til formål at bryde med de konventionelle filmskabelsesmetoder og prøve at skabe en mere autentisk og ægte filmoplevelse ved at tvinge filmskaberne til at følge en række strenge regler.

Disse regler indeholder alt fra begrænsede kamerabevægelser til begrænset brug af rekvisitter og special effects – regler, der prøvede at bringe fokus tilbage til kunstnerens vision, frem for store budgetter. Disse regler blev formelt skrevet og udgivet i en kendt erklæring, som et manifest for Dogme 95-filmskolen.

Lars von Trier og Thomas Vinterberg samlede en gruppe af talentfulde unge filmskabere for at bringe denne bevægelse til live. Film som Festen og Idioterne blev lavet indenfor rammerne af Dogme 95, og fik lovord fra både publikum, kritikere og festivaljuryer. Dogme 95 bevægelsen har en fortsat indflydelse på filmskabere i dag og inspirerer nye generationer af filmskabere, til at tænke ud af boksen og skabe ægte og autentiske filmoplevelser.